
MSB tar emot två regeringsuppdrag som ska stärka skyddet av civilbefolkningen
Två nya regeringsuppdrag till MSB – stärker det civila försvaret
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har nyligen tagit emot två viktiga regeringsuppdrag. Syftet? Att stärka skyddet för civilbefolkningen och säkra personalförsörjningen inom det civila försvaret – särskilt under höjd beredskap och i värsta fall krig.
Enligt Mikael Frisell, generaldirektör på MSB, är dessa uppdrag viktiga pusselbitar i arbetet med att bygga upp ett robust civilt försvar:
– Detta är viktiga pusselbitar för att vi kraftfullt ska kunna fortsätta att utveckla det civila försvaret och ha tillgång till den personal som behövs under höjd beredskap och ytterst krig.
1. Civilplikt inom kommunal räddningstjänst
Det första uppdraget handlar om att förbereda för att civilplikt ska kunna aktiveras efter mönstring, specifikt inom kommunal räddningstjänst. Det innebär att totalförsvarspliktiga ska kunna:
- Skrivas in
- Genomgå grundutbildning
- Krigsplaceras i en relevant befattning
Redan i september 2024 inleddes repetitionsutbildning med civilplikt inom räddningstjänsten, och MSB ser fortsatt stort behov av att använda civilplikt som ett verktyg för att bemanna viktiga roller vid höjd beredskap.
– Detta ligger helt i linje med MSB:s analys av hur räddningstjänst under fredstid, höjd beredskap och ytterst krig behöver utvecklas och bemannas i framtiden, säger Mikael Frisell.
2. Befattningar inom befolkningsskyddet
Det andra uppdraget fokuserar på befattningar kopplade till befolkningsskyddet – en av grundpelarna i det civila försvaret. MSB ska nu ta fram åtgärder för att civilplikt ska kunna användas för att bemanna följande roller:
-
Driftledare: Ansvarig för att iordningsställa och underhålla specialskyddsrum
- Utrymningsledare: Leder evakueringar vid höjd beredskap och krig
– Sverige ska ha ett modernt och väl anpassat skydd för civilbefolkningen. MSB ser mycket positivt på att vi får uppdraget att se hur viktiga befattningar kopplat till befolkningsskyddet ska bemannas, säger Mikael Frisell.
Ett steg närmare ett starkare totalförsvar
Sammantaget är dessa uppdrag ett tydligt steg i riktning mot ett mer organiserat och bemannat civilt försvar. I en tid där omvärldsläget är osäkert och behovet av beredskap ökar, är det avgörande att vi bygger strukturer som kan skydda samhället och civilbefolkningen i kris och krig.